Jak przygotować domowy syrop wzmacniający organizm!
Jesienna grypa i męczące przeziębienie codziennie atakują setki osób na całym świecie. Kaszel, katar, gorączka, osłabienie nie są niczym zaskakującym o tej porze roku. Przez najbliższe miesiące jesteśmy najbardziej narażeni na zachorowania i infekcje, dlatego powinniśmy bardziej zadbać o siebie.
O tej porze roku apteki są po brzegi wypełnione najróżniejszymi preparatami teoretycznie wzmacniającymi odporność, a duże koncerny farmaceutyczne tylko zacierają ręce. Zazwyczaj jest tak, że jeden środek nie pomaga, kupujemy inny w nadziei, że będzie lepiej, a później okazuje się, że przez cały sezon jesienno- zimowy podarowaliśmy naszemu organizmowi ogrom chemii, a i tak przeziębienie nas nie ominęło.
Zanim wybierzemy się do apteki, że kupić kolejny cudowny specyfik, przypomnijmy sobie o naturze i tym czym nas obdarowała. Czosnek, miód, imbir, czarny bez, aronia czy maliny niejednokrotnie pomagają znaczniej lepiej niż drogie farmaceutyki. Możemy je jeść kiedy tylko mamy na nie ochotę, możemy też dodawać je do dań głównych, sałatek i deserów. Bez wątpienia w okresie jesienno zimowym warto jest przygotować domowy syrop na bazie naturalnych produktów, które często mamy pod ręką.
Jak i z czego można przygotować domowy syrop?
Syrop z czarnego bzu
Wspomaga odporność organizmu, wykazuje działanie przeciwbólowe i rozgrzewające, a to za sprawą wielu witamin i minerałów, m.in.: witamin z grupy B, witaminy A, potasu, sodu, żelaza.
Składniki: owoce czarnego bzu, miód. Owoce czarnego bzu należy umieścić w garnku i podgrzewać do czasu, aż puszczą sok. Następnie rozcieramy owoce i przeciskamy przez gazę i ponownie zagotowujemy całość z miodem. Przygotowany syrop należy przechowywać w ciemnych butelkach.
Syrop z aronii
Jest naturalnym przeciwutleniaczem i zwalcza wolne rodniki, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia skórę, minimalizuje zmarszczki i wzmacnia mięśnie.
Składniki: 1kg aronii, 1kg cukru, 1500ml wody, 30 liści z czarnej porzeczki. W dużym garnku mieszamy owoce aronii, cukier, liście i wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, a po przestygnięciu odcedzamy sok. Sam sok ponownie zagotowujemy i powstały syrop przelewamy do butelek lub małych słoiczków. Pasteryzujemy.
Syrop malinowy
Wykazuje działanie rozgrzewające, napotne, pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne i wirusowe, wzmacnia odporność organizmu. Jest cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza.
Składniki: 250 g malin, 250 g cukru. Opłukane maliny należy umieścić w słoiku i zasypać je cukrem. Szczelnie zakręcony słoik umieszczamy w garnku z wodą, tak aby woda przykrywała go tylko do połowy. Całość gotujemy około 5 minut i syrop jest gotowy do spożycia (po przestygnięciu).
Syrop z płatków dzikiej róży
Wspomaga leczenie infekcji, wspomaga odporność organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest doskonałym źródłem witaminy C.
Składniki: 500g płatków dzikiej róży, woda, 500g cukru, cytryna. Myjemy cytrynę i kroimy ją na plastry, a następnie umieszczamy w wysokim słoju, dodając płatki dzikiej róży i litr wody. Po 24 godzinach odcedzamy mieszankę, wyciskając z płatków sok. Powstały sok przelewamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Syrop z cytryny, miodu i dzikiej róży
Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Ponadto wzmacnia i stymuluje układ odpornościowy, łagodzi kaszel, łagodzi katar, udrażnia zatoki, działa rozkurczowo i rozgrzewająco.
Składniki: szklanka miodu (najlepiej lipowego), duża cytryna, 4-5 cm korzeń imbiru, 6 szt. owoców dzikiej róży. Pokrojoną w plastry cytrynę należy wymieszać z umytym i posiekanym imbirem oraz owocami dzikiej róży. Powyższe składniki należy układać w słoiku naprzemienne z miodem, a następnie całość mieszamy delikatnie potrząsając słojem. Syrop jest gotowy do spożycia po 12 godzinach. Należy go przechowywać w lodówce.
Syrop z cytryny, miodu i lawendy
Syrop ten nie tylko działa wzmacniająco na organizm, zwalcza bakterie i wirusy, ale też doskonale smakuje.
Składniki: szklanka miodu (najlepiej lipowego), duża cytryna, 4-5 cm korzeń imbiru, 3-4 gałązki kwiatowe lawendy. Pokrojoną w plastry cytrynę należy wymieszać z umytym i posiekanym imbirem oraz gałązkami lawendy. Powyższe składniki należy układać w słoiku naprzemienne z miodem, a następnie całość mieszamy delikatnie potrząsając słojem. Syrop jest gotowy do spożycia po 12 godzinach. Należy go przechowywać w lodówce.
Syrop z cebuli
To jeden z najstarszych i najbardziej popularnych „domowych” syropów. Wspomaga leczenie przeziębień i grypy, zwalcza bakterie i wirusy, poprawia odporność organizmu, obniża cholesterol, a także zmniejsza rozstępy, leczy wrzody, pomaga na zaparcia.
Składniki: dwie duże cebule, miód. Obrane i pokrojone cebule należy układać w słoiku zalewając kolejne warstwy naprzemiennie miodem. Syrop jest gotowy do spożycia po 6-10 godzinach – aż cebula puści sok.
Syrop z buraka
Jest jednym z najlepszych naturalnych syropów przeciwkaszlowych. Oczyszcza drogi oddechowe, zwalcza bakterie i wirusy, hamuje kaszel, odkwasza organizm, zwalcza wolne rodniki, wspomaga leczenie nowotworów.
Składniki: jeden duży burak lub dwa mniejsze, duża łyżka miodu lipowego. Buraka należy pokroić na drobne kawałki, a następnie zblendować i wymieszać z miodem.
Syrop miodowo- goździkowy
Działa przeciwbólowo, szczególnie w bólach zębów i głowy, przeciwkaszlowo, przeciwzapalnie, łagodzi ból gardła.
Składniki: 7-8 rozgniecionych goździków, miód. W małym słoiczku układamy naprzemiennie goździki i miód. Syrop jest gotowy do spożycia po około 12 godzinach.
Syrop czosnkowy
Jest naturalnym antybiotykiem i ma bardzo silne działanie wzmacniające. Zwalcza bakterie i wirusy, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, leczy przeziębienie, grypę, choroby dróg oddechowych.
Składniki: 3 główki czosnku, sok z 3 cytryn, miód. Rozgnieciony czosnek mieszamy z sokiem z trzech wyciśniętych cytryn, 6 łyżeczkami miody i ¾ szklanki przegotowanej wody. Po 24 godzinach odcedzamy miksturę i syrop jest gotowy do spożycia.
Syrop tymiankowy
Łagodzi kaszel, łagodzi przeziębienie i grypę, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, wspomaga pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę układu oddechowego, leczy trądzik.
Ważne! Nie jest zalecany kobietom w ciąży!
Składniki: liście świeżego tymianku, dwie szklanki cukru, woda. Liście świeżego tymianku łączymy w słoiku z cukrem i 1 litrem przegotowanej wody. Po 48 godzinach należy wyjąć liście tymianku ze słoika i syrop jest gotowy do spożycia.
Syrop z ziaren ziela angielskiego
Wspomaga pracę układu pokarmowego, pomaga zahamować wymioty, leczy zaparcia, a także działa wzmacniająco na organizm, łagodzi ból gardła, łagodzi kaszel, zwalcza przeziębienie.
Składniki: ziarna ziela angielskiego, szklanka cukru, woda. Rozdrobnione w moździerzu ziarna należy dodać do gotującej się wody i wymieszać z cukrem. Syrop jest gotowy do spożycia po przestygnięciu.
Syrop z pędów sosny
Wykazuje działanie wykrztuśne, odkażające, łagodzące. Łagodzi kaszel, łagodzi ból gardła, wspomaga leczenie nieżytu jamy ustnej.
Składniki: 4-5cm pędy sosny, cukier. W słoiku układamy warstwowo pędy sosny i zasypujemy je cukrem. Syrop jest gotowy do spożycia po około 3 tygodniach, kiedy sosna puści sok.
Syrop brzozowy
Wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, łagodzi katar i kaszel, działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, napotnie.
Składniki: 75 gram pączków brzozy (zerwane na przełomie maja/kwietnia), 500 g miodu. Nierozwinięte jeszcze pączki brzozy należy zalać 0,5 l. wrzątku i parzyć przez około 10-15 minut. Po tym czasie mieszankę odcedzamy, dodajemy miód i gotujemy do uzyskania konsystencji syropu.
Syrop z mniszka lekarskiego
Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, łagodzi ból gardła, jest syropem wykrztuśnym.
Składniki: kwiaty mniszka lekarskiego, cukier lub miód. Świeżo rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego układamy w słoiku naprzemiennie z cukrem lub miodem. Syrop jest gotowy po około 7 dniach., kiedy kwiaty puszczą sok.
Syrop z babki lancetowatej
Wspomaga leczenie chorób dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, osłaniająco i przeciwzapalnie.
Składniki: młode liście babki lancetowatej, cukier. Pocięte i zmiksowane liście babki lancetowatej mieszamy z odrobiną wody, a następnie przecedzamy. W garczku łączymy liście z cukrem (ma być go dwa razy tyle co liści babki), zagotowujemy i przelewamy do butelek. Syrop należy przechowywać w lodówce.
W okresie jesienno-zimowym nie zapominajmy również o innych produktach wzmacniających odporność i rozgrzewających organizm. Sięgajmy częściej po kiszonki, dynię, natkę pietruszki, marchew, cykorię, różnego rodzaju kasze i przyprawy: majeranek, estragon, pieprz ziołowy, gorczycę, kminek, bazylię. Zrezygnujmy z alkoholu i papierosów, ograniczmy kawę i czarną herbatę, zapomnijmy o fast-foodach i przetworzonej żywności.
Nie zapominajmy jednak o zapewnieniu organizmowi odpowiedniej porcji snu i odpoczynku, o wietrzeniu mieszkania, o spacerach na świeżym powietrzu – to wszystko wzmacnia nasz organizm.