Jak naturalnymi sposobami wzmocnić odporność organizmu?!
Naukowcy z Harvard Medical School uważają, że układ odpornościowy człowieka wymaga równowagi i harmonii, a te zapewnia zachowanie zdrowego stylu życia, ćwiczenia, suplementy i przede wszystkim dieta bogata w naturalne źródła składników odżywczych, a szczególnie witaminy: A, B2, B6, C, D i E – witaminy odgrywające kluczową rolę w zapobieganiu i zwalczaniu choroby.
Zwiększenie odporności organizmu nie musi być trudne ani uciążliwe, wręcz przeciwnie – może być relaksujące i bardzo przyjemne. Bardzo ważne jest skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym przed rozpoczęciem wprowadzenia nowego, zdrowego stylu życia.
Nie należy zapominać o dostarczeniu organizmowi witaminy D w jej naturalnej postaci, a tę możemy uzyskać spędzając czas w naturalnym świetle. Nasz ciało w połączeniu z promieniami słonecznymi wytwarza witaminę D, która odgrywa kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego.
Nie należy zapominać o aktywności fizycznej. Regularne ćwiczenia przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, a tym samym wzmocnienia układu odpornościowego. Warto zwrócić uwagę na fakt, że niektóre ćwiczenia (jak np. joga) dodatkowo zmniejszają stres, dają więcej siły i wzmacniają organizm.
Poznaj produkty, które wzmacniają nasz układ odpornościowy!
Borówki bogate we flawonoidy wzmacniają układ odpornościowy, wykazują właściwości przeciwutleniające, antyoksydacyjne, pomagają szybciej zwalczyć przeziębienie.
Ciemna czekolada chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników, które nie tylko je uszkadzają, ale też przyczyniają się do częstych zachorowań.
Kurkuma jest nie tylko aromantyczną przyprawą, ale przede wszystkim doskonałym antyoksydantem, środkiem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Ekstrakty z kurkumy odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom, a także spowalniają rozwój choroby Alzheimera i łagodzą bóle stawów.
Tłuste ryby takie jak tuńczyk, łosoś czy sardynki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wzmacniają układ immunologiczny organizmu, ale też zmniejszają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
Brokuły dzięki dużej zawartości błonnika, przeciwutleniacz i witamin: C, A i E, brokuły poprawiają odporność organizmu, a także działają przeciwutleniająco i wzmacniająco.
Szpinak, dzięki zawartości witaminy C, witaminy E, karotenoidów, flawonidów, beta-karotenu wzmacnia układ odpornościowy, pomaga przy przeziębieniu i różnych infekcjach.
Imbir wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbólowe. Pomaga na ból gardła, bóle głowy, na nudności, niszczy wirusy, rozgrzewa organizm, a także obniża poziom złego cholesterolu.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zapobiega przeziębieniem i innym chorobom, zwalcza zakażenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, spowalnia twardnienie tętnic.
Kefir jest sfermentowanym napojem, który zawiera żywe kultury bakterii niezwykle korzystne dla zdrowia. Nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale też zmniejsza stan zapalny, zwalcza bakterie, zwiększa aktywność antyoksydacyjną organizmu.
Nasiona słonecznika stanowią smaczny dodatek do sałatek czy płatków śniadaniowych, ale przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy E, która wzmacnia naszą odporność, zwalczając wolne rodniki.
Migdały zawierają witaminę E, mangan, magnez i błonnik, dzięki czemu są przekąską korzystnie wpływającą na cały nasz organizm. Zapobiegają i zwalczają przeziębienie, wzmacniają okład odpornościowy, pomagają przy zgadze i nudnościach.
Cytrusy, a szczególnie kiwi i pomarańcze są bogactwem witaminy C, która słynie z właściwości wzmacniających, rozgrzewających i łagodzących sutki przeziębienia. Spożywanie kiwi zwiększa poziom białych krwinek w celu zwalczania infekcji, podczas gdy inne składniki odżywcze zapewniają prawidłowego działanie całego organizmu.
Papaja bogata w witaminę C działa przeciwzapalnie, a dzięki zawartości witamin z grupy B, kwasu foliowego i potasu, wzmacnia cały organizm.
Żeby wzmocnić swój organizm i zapobiec zachorowaniu, warto zadbać o siebie znacznie wcześniej, jeszcze przed sezonem wzmożonych infekcji.