Coraz więcej osób sięga po napój nazywany eliksirem życia
W obecnych czasach, kiedy coraz częściej zmagamy się z najróżniejszymi problemami zdrowotnymi, chodzimy od lekarza do lekarza, a kolejne leki nie dają pożądanych rezultatów, zaczynamy myśleć o medycynie alternatywnej. Wracamy do naturalnych sposobów leczenia i metod stosowanych przez nasze babcie i starsze pokolenia. Doceniamy moc warzyw, owoców i darów natury. Sięgamy po domowe soki rozgrzewające, syropy z sosny, buraka czy cebuli, jak również nazywany przez wielu eliksirem życia – napój z kombuchy, czyli grzyba herbacianego.
Kombucha (kombucza, grzyb japoński) nazywana jest również eliksirem życia, a to za sprawą symbiotycznych kultur drożdży i bakterii SCOBY (z ang. Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), licznych kwasów organicznych, enzymów, witamin i składników mineralnych. Wszystkie te cenne substancje występują w napoju z grzybka japońskiego w naturalnej postaci -w żywej formie. Nie jest to witamina czy minerał z kapsułki, a żywa, doskonale przyswajalna „porcja zdrowia”. Kombucza jest bogata w:
- Bakterie i drożdże: Acetobacter aerobic (bakterie, dzięki którym powstaje kwas octowy), Lactobacilus aerobic (bakterie wytwarzające kwas octowy), Pedioccus (bakterie, z których powstaje kwas mlekowy), Saccharomyces boulardi (bakterie wytwarzające alkohol), Brettanomyces (bakterie wytwarzające kwas octowy i alkohol), Gluconacetobacter kombuchae, Zygosaccharomyces kombuchaensis,
- Kwasy: kwas mlekowy, kwas glukonowy, kwas octowy, kwas glukoronowy, kwas jabłkowy, kwas szczawiowy, kwasy nukleinowe (DNA, RNA), kwas węglowy,
- Witaminy: witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kobalaminę), witaminę C,
- Składniki mineralne: miedź, żelazo, cynk, magnez, wapń.
Właściwości zdrowotne jakie wykazuje grzyb herbaciany
Naukowcy pracujący w Defence Institute of Physiology nad Allied Sciences w Delhi przeprowadzili badania dotyczące napoju z kombuczy, które potwierdziły pozytywne działanie substancji. Pomimo tego, że badania wykonywane były nie na ludziach, a na gryzoniach, to dowiedziono, że kombucha wzmacnia odporność, zmniejsza liczbę uszkodzeń DNA, wykazuje właściwości przeciwutleniające i wspomaga leczenie wrzodów żołądka.
Napój z kombuchy nie jest lekarstwem, ale naturalnym suplementem diety, wykazującym wiele cennych właściwości zdrowotnych, które potwierdziły osoby stosujące go:
- Wzmacnia i stymuluje system odpornościowy organizmu,
- Reguluje ciśnienie krwi,
- Reguluje poziom pH krwi,
- Obniża poziom złego cholesterolu,
- Wspomaga trawienie,
- Pobudza metabolizm,
- Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej,
- Usprawnia funcję wątroby i nerek,
- Zapobiega zaparciom,
- Wykazuje właściwości probiotyczne,
- Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego,
- Przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapii,
- Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu,
- Łagodzi bóle głowy,
- Wykazuje działanie uspokajające,
- Łagodzi migreny,
- Łagodzi alergie sezonowe,
- Hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
- Likwiduje drobnoustroje (np. gronkowiec złocisty, pałeczki ropy błękitnej, bakterie coli, bakterie salmonelli),
- Zmniejsza kamienie nerkowe,
- Zapobiega powstawaniu nowotworów,
- Hamuje przerzuty,
- Hamuje namnażanie komórek rakowych,
- Wspomaga obumieranie komórek rakowych,
- Wspomaga leczenie zapalenia pęcherza moczowego,
- Wspomaga leczenie stanów zapalnych,
- Poprawia pamięć i koncentrację,
- Zmniejsza objawy menopauzy ,
- Detoksykuje organizm,
- Niszczy wolne rodniki wywołujące m.in. nowotwory,
- Opóźnia procesy starzenia się skóry.
Przygotowanie napoju z kombuchy
Potrzebne składniki:
- 2 litry wody,
- Jeden zdrowy grzyb – kultura kombuczy i zaczyn z poprzedniej fermentacji . Jeśli kombucza wykonywana jest po raz pierwszy, to zamiast grzyba można dodać 2 łyżki octu winnego,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki czarnej, ewentualnie zielonej herbaty.
Potrzebne naczynia:
- Gar do zagotowania wody,
- Szklane lub porcelanowe naczynie (do wyhodowania kombuczy),
- Kawałek oddychającej tkaniny do przykrycia,
- Butelki szklane,
- Sitko i lejek.
Przygotowanie:
W dużym garze gotujemy wodę i w tym samym czasie zaparzamy, a następnie przecedzamy przez sito herbatę. Dosypujemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Herbata musi ostygnąć do temperatury 20-25 stopni, gdyż zbyt gorąca woda niszczy kulturę kombuchy. W następnej kolejności do przestudzonej herbaty dodajemy zaczyn z poprzedniej fermentacji (około 10% całej ilości) i kulturę grzyba kombuczy. Jeżeli napój jest przygotowywany po raz pierwszy to dodajemy dwie łyżki octu winnego. Naczynie przykrywamy oddychającą tkaniną, np. gazą, ściereczką, bawełnianym lub lnianym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpieczamy gumką. Naczynie z kombuchą przechowujemy w ciepłym (około 23-28 stopni), przewiewnym i zacienionym miejscu. Proces fermentacji trwa około 10 dni.
Warto wiedzieć, że proces fermentacji ulega zatrzymaniu w momencie, kiedy wyjmiemy z napoju pływający grzyb. Kulturę kombuchy należy opłukać w letniej wodzie i ponownie umieścić w przygotowanej jak wcześniej herbacie z cukrem i zaczynem z fermentacji. Do kolejnej fermentacji należy zostawić około 200 ml napoju.
Jak często i w jakich ilościach spożywać napój z grzyba herbacianego
Kombuczę wprowadza się stopniowo i spożywanie napoju należy rozpocząć od niedużych porcji. Bez względu na to czy dopiero zaczynamy pić napój czy pijemy go już od jakiegoś czasu, zawsze należy zwracać uwagę na to czy w trakcie spożywania kombuchy nie pojawiają się niepożądane dolegliwości (np. wymioty, biegunka, bóle brzucha, bóle głowy).
Dawkowanie na początku stosowania:
- Dzieci w wieku 6-9 lat – 3 x 2,5 ml,
- Dzieci w wieku 9-12 lat – 3 x 5 ml,
- Dzieci w wieku 12-4 lat – 3 x 15 ml,
- Młodzież i dorośli – 3 x 30 ml.
Dawkowanie docelowe:
- Dzieci w wieku 6-9 lat – 3 x 50 ml,
- Dzieci w wieku 9-12 lat – 3 x 70 ml,
- Dzieci w wieku 12-4 lat – 3 x 100 ml,
- Młodzież i dorośli – 3 x 150 ml.
Napój z kombuczy powinno się pić trzy razy dziennie: po przebudzeniu na czczo, po obiedzie i po kolacji. Wraz ze spożywaniem grzyba herbacianego należy wypić duże ilości wody niegazowanej.
Kombucza nie dla każdego
Pomimo tego, że napój z kombuchy wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, to jest on zalecany wszystkim. Wśród osób, które powinny zrezygnować ze spożywania napoju są małe dzieci. Ponieważ podczas produkcji kombuchy i fermentacji cukru wytwarza się alkohol, to napój nie jest zalecany najmłodszym. Napoju nazywanego eliksirem życia nie powinny spożywać również osoby zmagające się z osłabionym układem odpornościowym, osoby z wirusem HIV oraz chorujące na AIDS. Kombucha nie jest zalecana również osobom z Candida Albicans, pospolitym grzybem pasożytniczym, który zamieszkuje w dolnej części przewodu pokarmowego. Napoju nie powinny pić również chorzy na cukrzycę, diabetycy, osoby zmagające się z problemami jelitowymi (np. zespołem jelita drażliwego, częstymi biegunkami) i kamicą szczawianową. Kombucza odraczana jest również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Napój z kombuchy jak wiele innych preparatów leczniczych i suplementów diety może wywoływać skutki uboczne, dlatego tak ważna jest obserwacja własnego organizmu. Również stosowanie napoju w nadmiarze lub przez dłuższy czas może być niebezpieczne. Warto mieć na uwadze również fakt, że kombucha przygotowana w warunkach domowych wymaga szczególnej obserwacji.
Wśród niepożądanych skutków stosowania grzyba herbacianego można wyróżnić:
- Nudności,
- Wymioty,
- Zaparcia, wzdęcia
- Bóle głowy,
- Bole szyi,
- Bole brzucha,
- Reakcje alergiczne (alergie skórne i wysypki),
- Uszkodzenia wątroby,
- Kwasica mleczanowa,
- Niewydolność nerek
Tagi: Coraz więcej osób sięga po napój nazywany eliksirem życia