Naturalnie zapobiegamy nowotworom!
Pomimo, że wszyscy wiemy, że żadna dieta nie nie jest w stanie całkowicie ochronić ludzi przed rakiem, to coraz częściej używa się określenia „żywność przeciwnowotworowa” czy „antyrakowa”. Są to produkty, bądź grupy produktów spożywczych, które pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka u osób, które wprowadzą je do swojej diety. Poznajcie posiłki, które zawierają naturalnie występujące związki antynowotworowe!
Jagody kontra rak okrężnicy!
Jagody są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim są cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Ich właściwościom antyoksydacyjnym przyjrzeli się lekarze, którzy zauważyli w nich dodatkowe korzyści zdrowotne.
Jedno z przeprowadzonych badań wykazało, że spożywanie jagód obniża biomarkery nowotworowe w przypadku raka okrężnicy, a inny eksperyment pokazał, że właściwości przeciwzapalne borówek zapobiegły wzrostowi raka sutka u gryzoni, co może się potwierdzić również w przypadku człowieka.
Najpopularniejsze są jabłka!
Są to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych w ciągu całego roku owoców. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli wykazują właściwości przeciwnowotworowe, ale też zapobiegają stanom zapalnym organizmu, infekcjom bakteryjnym i wirusowym, a także chorobom układu sercowo-naczyniowego. W skórce i miąższu jabłek znajduje się też błonnik i przeciwutleniacze.
Polifenole zawarte w jabłkach są organicznymi związkami chemicznymi, które występują w roślinach. Są one antyoksydantami, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Działają antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Ponadto chronią układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, odkwaszają organizm i zapobiegają stresowi.
Jedno z badań, jakie opublikowano w Journal of Food and Drug Analysis w 2018 sugeruje, że polifenole zawarte w jabłkach w znaczny sposób hamują wzrost komórek rakowych sutka. Te związki organiczne można znaleźć również m.in. w brzoskwiniach, wiśniach, winogronach czy cytrynach.
Kapusta, brokuł i kalafior
Nie warto zapominać o warzywach kapustnych, które są bogate w witaminę C, witaminę K, mangan, kwas foliowy, żelazo, a przede wszystkim sulforafan – związek roślinny o właściwościach antynowotworowych. Sulforafan hamuje wzrost komórek rakowych, zabija komórki raka okrężnicy, hamuje procesy samoodnowy komórek macierzystych raka piersi.
Badania prowadzone przez dr Grahama potwierdziły, że spożywanie kapusty przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 30%, a spożywanie warzyw kapustnych 2,3 razy w tygodniu – aż o 40%. Warto więc sięgać po kapustę białą, czerwoną, kwaszoną, brokuły, brukselki, kalafior i jarmuż, które zapobiegają wielu nowotworom (m.in. nowotworom płuc, trzustki, piersi, gruczołu krokowego czy krwi).
Marchew
Dzięki dużej zawartości beta-karotenu również marchew pomaga w walce z niektórymi rodzajami raka. Ponadto zawiera witaminę K, witaminę A, przeciwutleniacze i kwas retinowy – metabolit witaminy A, pod którego wpływem rak nie rozprzestrzenia się na otaczające tkanki.
Beta-karoten nie tylko nadaje charakterystycznego pomarańczowego koloru skórze, ale również wzmacnia układ odpornościowy człowieka, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i raka prostaty. Jedne z przeprowadzonych badań pokazały także, że beta-karoten obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka o ponad 20%. Warto sięgać po marchewkę surową, gotowaną, pieczone i soki marchwiowe.
Tłuste ryby, ale nie wędzone!
Wiele korzyści zdrowotnych zawierają w sobie również tłuste ryby, m.in. łosoś, makrela, anchois. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, potasu i witaminy B. Również ryby zostały poddane badaniom w kierunku nowotworów, a ich wyniki wykazały, że osoby, których dieta była bogata w ryby słodkowodne, miały aż o 53% niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż osoby, które nie spożywały za wiele takich ryb. Inne badanie pokazało, że spożywanie oleju z ryb wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Warto jednak mieć na uwadze fakt, że ryby wędzone już nie są tak zdrowe. W trakcie wędzenia wytwarzają się substancje o działaniu kancerogennym, które sprzyjają zachorowaniu na raka jelita grubego. Szkodliwe związki chemiczne powstają nie tylko podczas wędzenia ryb, mięs i wędlin, ale również podczas zbyt długiego grillowania lub smażenia.
Antyrakowe właściwości orzechów włoskich
Według American Institute for Cancer Research wszystkie orzechy wykazują właściwości antyrakowe, jednak szczególną uwagę zwrócono właśnie na orzechy włoskie. Mają one korzystny wpływ na pracę naszego serca i układu krążenia, pomagają walczyć z otyłością, chronią przed cukrzycą, wzmacniają nasz układ nerwowy i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz raka piersi.
Badacze Uniwersytetu Marshalla doszli do podobnych wniosków. Podczas badania prowadzonego na gryzoniach zauważyli, że ryzyko zachorowania na raka piersi znacznie maleje u myszy, których regularna dieta zawiera orzechy włoskie. Co więcej, u chorych już myszy, które spożywały orzechy włoskie, zmiany rakowe były mniejsze i znacznie łagodniejsze.
Rośliny strączkowe, a rak
Osoby, które chcą zminimalizować ryzyko zachorowania na raka, powinny sięgać po rośliny strączkowe – fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę, soję, bób.
Rośliny te są doskonałym źródłem błonnika, a ten z kolei obniża ryzyko nowotworów. Naukowcy wykazali, że osoby, które spożywały produkty bogate w błonnik, miały o 20% mniejszą skłonność do zachorowania na raka piersi, niż osoby, które nie osiągnęły dziennego spożycia błonnika.
Wielu naukowców cały czas prowadzi badania nad walką z nowotworami poprzez dietę. Należy jednak pamiętać, że spożywanie zdrowych, zbilansowanych posiłków, odpowiednich ilości warzyw i owoców, a także zdrowych tłuszczy wiąże się z ogólnymi korzyściami zdrowotnymi!