Czy wrażliwość na gorzki smak może mieć związek z zachorowaniem na raka?
Takie pytanie zadawali sobie naukowcy Wydziału Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii, którzy we współpracy z zespołem specjalistów z Wielkiej Brytanii, przez dwadzieścia lat prowadzili badania nad związkiem pomiędzy wrażliwością na gorzki smak, a ryzykiem zachorowania na raka. Badaniom przewodził profesor Joshua Lambert, który wraz ze swoim zespołem analizował dane związane z historią zdrowia, stosowaną dietą oraz stylem życia ponad 5500 brytyjskich kobiet w średnim wieku.
Badania opublikowane na łamach pisma „European Journal of Nutrition pokazały, że rzeczywiście istnieje związek pomiędzy zwiększoną zdolnością odczuwania gorzkiego smaku, a rozwojem nowotworów u kobiet.
Naukowcy podzielili kobiety na trzy grupy, różniące się od siebie zdolnością reagowania na różne smaki i okazało się, że Panie, które mocno i bardzo mocno odczuwają smak goryczy są aż o 58 procent bardziej narażone na raka, w porównaniu z osobami niezwracającymi szczególnej uwagi na gorzki smak.
Pierwsze badania sugerowały, że kobiety, które są szczególnie wrażliwe na smak goryczy, jedzą mniej warzyw, co wiąże się z niedoborami witamin oraz minerałów, zmniejszoną odpornością organizmu i z tego powodu są bardziej narażone na zachorowanie. Za przykład podano brokuła,
który pomimo tego, że charakteryzuje się właściwościami antyrakowymi, to nie jest tak chętnie jedzony, ze względu na swój gorzkawy posmak. Kolejne analizy pokazały jednak, że wrażliwość kobiet na smak goryczy nie ma nic wspólnego z ich preferencjami żywieniowymi, dlatego profesor Lambert wraz ze swoim zespołem zdecydowali się na kontynuację badań. Naukowcy starają się pozyskać dotację z American Institute for Cancer Research, dzięki której mogliby przeprowadzić nowe badania i bliżej się przyjrzeć związkowi pomiędzy nadwrażliwością na gorzkie smaki, a ryzykiem zachorowania na raka.
Tagi: Czy wrażliwość na gorzki smak może mieć związek z zachorowaniem na raka?, gorzki smak, nowotwór