MENU
Coraz więcej osób sięga po napój nazywany eliksirem życia

Wyświetleń: 2162 Inne, Wybrane diety

Coraz więcej osób sięga po napój nazywany eliksirem życia

Ocena: 4.8/5.0

Coraz więcej osób sięga po napój nazywany eliksirem życia

W obecnych czasach, kiedy coraz częściej zmagamy się z najróżniejszymi problemami zdrowotnymi, chodzimy od lekarza do lekarza, a kolejne leki nie dają pożądanych rezultatów, zaczynamy myśleć o medycynie alternatywnej. Wracamy do naturalnych sposobów leczenia i metod stosowanych przez nasze babcie i starsze pokolenia. Doceniamy moc warzyw, owoców i darów natury. Sięgamy po domowe soki rozgrzewające, syropy z sosny, buraka czy cebuli, jak również nazywany przez wielu eliksirem życia – napój z kombuchy, czyli grzyba herbacianego.

Kombucha (kombucza, grzyb japoński) nazywana jest również eliksirem życia, a to za sprawą symbiotycznych kultur drożdży i bakterii SCOBY (z ang. Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), licznych kwasów organicznych, enzymów,  witamin i składników mineralnych. Wszystkie te cenne substancje występują w napoju z grzybka japońskiego w naturalnej postaci -w żywej formie. Nie jest to witamina czy minerał z kapsułki, a żywa, doskonale przyswajalna „porcja zdrowia”. Kombucza jest bogata w:

Napój z grzyba herbacianego kombucha podany z owocami cytrusowymi. /Źródło: 123rf.com

Coraz więcej osób sięga po napój nazywany eliksirem życia

  • Bakterie i drożdże: Acetobacter aerobic (bakterie, dzięki którym powstaje kwas octowy), Lactobacilus aerobic (bakterie wytwarzające kwas octowy), Pedioccus (bakterie, z których powstaje kwas mlekowy), Saccharomyces boulardi (bakterie wytwarzające alkohol), Brettanomyces (bakterie wytwarzające kwas octowy i alkohol), Gluconacetobacter kombuchae, Zygosaccharomyces kombuchaensis,
  • Kwasy: kwas mlekowy, kwas glukonowy, kwas octowy, kwas glukoronowy, kwas jabłkowy, kwas szczawiowy, kwasy nukleinowe (DNA, RNA), kwas węglowy,
  • Witaminy: witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kobalaminę), witaminę C,
  • Składniki mineralne: miedź, żelazo, cynk, magnez, wapń.

Właściwości zdrowotne jakie wykazuje grzyb herbaciany

Naukowcy pracujący w Defence Institute of Physiology nad Allied Sciences w Delhi przeprowadzili badania dotyczące napoju z kombuczy, które potwierdziły pozytywne działanie substancji. Pomimo tego, że badania wykonywane były nie na ludziach, a na gryzoniach, to dowiedziono, że kombucha wzmacnia odporność, zmniejsza liczbę uszkodzeń DNA, wykazuje właściwości przeciwutleniające i wspomaga leczenie wrzodów żołądka.

Napój z kombuchy nie jest lekarstwem, ale naturalnym suplementem diety, wykazującym wiele cennych właściwości zdrowotnych, które potwierdziły osoby stosujące go:

  • Wzmacnia i stymuluje system odpornościowy organizmu,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Reguluje poziom pH krwi,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Wspomaga trawienie,
  • Pobudza metabolizm,
  • Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej,
  • Usprawnia funcję wątroby i nerek,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Wykazuje właściwości probiotyczne,
  • Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego,
  • Przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapii,
  • Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu,
  • Łagodzi bóle głowy,
  • Wykazuje działanie uspokajające,
  • Łagodzi migreny,
  • Łagodzi alergie sezonowe,
  • Hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
  • Likwiduje drobnoustroje (np. gronkowiec złocisty, pałeczki ropy błękitnej, bakterie coli, bakterie salmonelli),
  • Zmniejsza kamienie nerkowe,
  • Zapobiega powstawaniu nowotworów,
  • Hamuje przerzuty,
  • Hamuje namnażanie komórek rakowych,
  • Wspomaga obumieranie komórek rakowych,
  • Wspomaga leczenie zapalenia pęcherza moczowego,
  • Wspomaga leczenie stanów zapalnych,
  • Poprawia pamięć i koncentrację,
  • Zmniejsza objawy menopauzy ,
  • Detoksykuje organizm,
  • Niszczy wolne rodniki wywołujące m.in. nowotwory,
  • Opóźnia procesy starzenia się skóry.

Przygotowanie napoju z kombuchy

Potrzebne składniki:

  • 2 litry wody,
  • Jeden zdrowy grzyb – kultura kombuczy i zaczyn z poprzedniej fermentacji . Jeśli kombucza wykonywana jest po raz pierwszy, to zamiast grzyba można dodać 2 łyżki octu winnego,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki czarnej, ewentualnie zielonej herbaty.

Potrzebne naczynia:

  • Gar do zagotowania wody,
  • Szklane lub porcelanowe naczynie (do wyhodowania kombuczy),
  • Kawałek oddychającej tkaniny do przykrycia,
  • Butelki szklane,
  • Sitko i lejek.

Przygotowanie:

W dużym garze gotujemy wodę i w tym samym czasie zaparzamy, a następnie przecedzamy przez sito herbatę. Dosypujemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Herbata musi ostygnąć do temperatury 20-25 stopni, gdyż zbyt gorąca woda niszczy kulturę kombuchy. W następnej kolejności do przestudzonej herbaty dodajemy zaczyn z poprzedniej fermentacji  (około 10% całej ilości) i kulturę grzyba kombuczy. Jeżeli napój jest przygotowywany po raz pierwszy to dodajemy dwie łyżki octu winnego. Naczynie przykrywamy oddychającą tkaniną, np. gazą, ściereczką, bawełnianym lub lnianym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpieczamy gumką. Naczynie z kombuchą przechowujemy w ciepłym (około 23-28 stopni), przewiewnym i zacienionym miejscu. Proces fermentacji trwa około 10 dni.

Warto wiedzieć, że proces fermentacji  ulega zatrzymaniu w momencie, kiedy wyjmiemy z napoju  pływający grzyb. Kulturę kombuchy należy opłukać w letniej wodzie i ponownie umieścić w przygotowanej jak wcześniej herbacie z cukrem i zaczynem z fermentacji. Do kolejnej fermentacji należy zostawić około 200 ml napoju.

Jak często i w jakich ilościach spożywać napój z grzyba herbacianego

Kombuczę wprowadza się stopniowo i spożywanie napoju należy rozpocząć od niedużych porcji. Bez względu na to czy dopiero zaczynamy pić napój czy pijemy go już od jakiegoś czasu, zawsze należy zwracać uwagę na to czy w trakcie spożywania kombuchy nie pojawiają się niepożądane dolegliwości (np. wymioty, biegunka, bóle brzucha, bóle głowy).

Dawkowanie na początku stosowania:

  • Dzieci w wieku 6-9 lat – 3 x 2,5 ml,
  • Dzieci w wieku 9-12 lat – 3 x 5 ml,
  • Dzieci w wieku 12-4 lat – 3 x 15 ml,
  • Młodzież i dorośli – 3 x 30 ml.

Dawkowanie docelowe:

  • Dzieci w wieku 6-9 lat – 3 x 50 ml,
  • Dzieci w wieku 9-12 lat – 3 x 70 ml,
  • Dzieci w wieku 12-4 lat – 3 x 100 ml,
  • Młodzież i dorośli – 3 x 150 ml.

    Jasnopomarańczowy napój z grzyba herbacianego, inaczej kombuchy, podany z miętą. /Źródło: 123rf.com

    Kombucha – napój

Napój z kombuczy powinno się pić trzy razy dziennie: po przebudzeniu na czczo, po obiedzie i po kolacji. Wraz ze spożywaniem grzyba herbacianego należy wypić duże ilości wody niegazowanej.

Kombucza nie dla każdego

Pomimo tego, że napój z kombuchy wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, to jest on zalecany wszystkim. Wśród osób, które powinny zrezygnować ze spożywania napoju są małe dzieci. Ponieważ podczas produkcji kombuchy i fermentacji  cukru wytwarza się alkohol, to napój nie jest zalecany najmłodszym. Napoju nazywanego eliksirem życia nie powinny spożywać również osoby zmagające się z osłabionym układem odpornościowym, osoby z wirusem HIV oraz chorujące na AIDS. Kombucha nie jest zalecana również osobom z Candida Albicans, pospolitym grzybem pasożytniczym, który zamieszkuje w dolnej części przewodu pokarmowego. Napoju nie powinny pić również chorzy na cukrzycę, diabetycy, osoby zmagające się z problemami jelitowymi  (np. zespołem jelita drażliwego, częstymi biegunkami) i kamicą szczawianową. Kombucza odraczana jest również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Napój z kombuchy jak wiele innych preparatów leczniczych i suplementów diety może wywoływać skutki uboczne, dlatego tak ważna jest obserwacja własnego organizmu. Również stosowanie napoju w nadmiarze lub przez dłuższy czas może być niebezpieczne. Warto mieć na uwadze również fakt, że kombucha przygotowana w warunkach domowych wymaga szczególnej obserwacji.

Wśród niepożądanych skutków stosowania grzyba herbacianego można wyróżnić:

  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Zaparcia, wzdęcia
  • Bóle głowy,
  • Bole szyi,
  • Bole brzucha,
  • Reakcje alergiczne (alergie skórne i wysypki),
  • Uszkodzenia wątroby,
  • Kwasica mleczanowa,
  • Niewydolność nerek

Tagi:

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.